Potyczki na kulinarne specjały przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu łęczyckiego zakończyły kulinarne zmagania tegorocznej, VII edycji konkursu kulinarnego “Bitwa Regionów” na poziomie powiatowym w Łódzkiem.
18 września w Świnicach Warckich, podniebienia jurorów i gości podbiły wspaniałości przygotowane przez KGW Leźniczanki z Leźnicy Małej. W dalszej części konkursu Panie wraz z laureatami – zwycięzcami z pozostałych powiatów zmierzą się w bitwie na smaki na poziomie wojewódzkim. Zwycięskie koło reprezentować będzie nasz region w finale ogólnopolskim.
Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej i rodzimego folkloru, a także chęci promocji polskiej żywności oraz szerzenia patriotyzmu konsumenckiego. Dania konkursowe musiały opierać się na oryginalnych, tradycyjnych recepturach. Komisja konkursowa oceniała przede wszystkim smak, a obok cech degustacyjnych i walorów smakowych liczyły się także oryginalność, estetyka i pomysłowość. Wśród rozmaitych kulinarnych pyszności znalazły się potrawy z ziemniakiem, także w roli głównej, a to dlatego, że “Bitwie Regionów” towarzyszył XII Dzień Ziemniaka Województwa Łódzkiego. Były konkursy na największego, najbardziej osobliwego ziemniaka, a także na najpiękniejsze figurki wyrzeźbione z tego popularnego i niezwykle lubianego warzywa.
Podobnie jak we wcześniejszych spotkaniach, w ramach “Bitwy Regionów” także w Świnicach Warckich stanął Zielony Punkt Informacyjno-Konsultacyjny Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi. Doradcy Energetyczni przekazywali informacje na temat naszych programów pomocowych, natomiast w strefie dla dzieci, najmłodsi wspólnie z rodzicami rozwiązywali ekokrzyżówki, brali udział w konkursach wiedzy ekologicznej i uczestniczyli w ekowarsztatach.
Na głównej scenie zaprezentowały się Zespół Pieśni i Tańca “Wiśniowa Góra” oraz lokalni wykonawcy. Dla dzieci przygotowano konkursy wiedzowe, plastyczne i sprawnościowe.
(siem)