Światowy Dzień Gleby (ang. World Soil Day, WSD) obchodzimy w dniu 5 grudnia. Obchody wyznaczono na ten dzień, by uczcić króla Tajlandii Bhumibola Adulyadeja, świętującego w tym dniu swoje urodziny, 

w uznaniu dla jego zasług na polu poznania i ochrony gleb, a także rozwoju rolnictwa. Światowy Dzień Gleby został ustanowiony został przez Międzynarodową Unię Towarzystw Gleboznawczych (ang. International Union of Soil Sciences, IUSS) w 2002 i od tego czasu był obchodzony przez środowisko osób związanych z naukami o glebie. Od 2012 r. obchody Światowego Dnia Gleby organizowane są przez FAO (ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations) i Globalne Partnerstwo dla Gleb (ang. Global Soil Partnership, GSP).

Zgromadzenie Ogólne ONZ, na 68. sesji rozpoczętej 20 grudnia 2013 r., przyjęło rezolucję ustanawiającą 5 grudnia Światowym Dniem Gleby, a także uznającą rok 2015 Międzynarodowym Rokiem Gleb. Święto to ma nam przypominać kluczową rolę gleb jako składnika środowiska przyrodniczego. To dzięki niej mamy pożywienie, biomasę oraz surowce. Służy jako niezbędna platforma dla działalności człowieka. Gleba bowiem odgrywa ogromną rolę jako naturalne siedlisko i miejsce gromadzenia zasobów genetycznych. Bez niej nie mielibyśmy żywności. Święto ma na celu uczczenie jej roli jako dostawcy żywności, elementu środowiska ograniczającego spadek bioróżnorodności i zmiany klimatyczne oraz mającego kluczową rolę w cyklu hydrologicznym, oczyszczaniu środowiska, przepływie energii i krążeniu materii w ekosystemie.

Powinniśmy zdać sobie sprawę, że to właśnie gleba jest podstawą produkcji rolnej - ponad 90 proc. żywności pochodzi z płodów rolnych uprawianych na glebie. Gleba to także ważny komponent naturalnych ekosystemów lądowych. To również filtr dla środowiska. Zatrzymuje i przekształca zanieczyszczenia naturalne.

Dbajmy o naszą glebę!

Załączniki