Kluski żelazne z żeberkami i kapustą zasmażaną, przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich Zapolanki z powiatu sieradzkiego podbiły podniebienia jurorów oraz gości i właśnie to danie reprezentować będzie Łódzkie podczas ogólnopolskiego finału tegorocznej VII edycji konkursu kulinarnego “Bitwa Regionów”. W niedzielę 30 października, w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Dobryszycach rozstrzygnięto konkurs na poziomie wojewódzkim. W wydarzeniu wziął udział prezes Wojewódzkiego  Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi Wojciech Miedzianowski. Wśród zaproszonych gości znaleźli się także m. in. wiceminister rolnictwa Krzysztof Ciecióra, a także posłowie Anna Milczanowska, Antoni Macierewicz i Robert Telus.

 

Konkurs jest świętem tradycyjnych receptur i swojskich smaków kuchni regionalnych. W bitwie na smaki o laur pierwszego miejsca i możliwość reprezentowania naszego województwa w ogólnopolskim finale walczyło 16 Kół Gospodyń Wiejskich które zdobyły najwyższą liczbę punktów w etapach powiatowych. W II etapie wojewódzkim stoły uginały się od kulinarnych specjałów. Degustacja tych wszystkich wspaniałości nie ułatwiała podjęcia decyzji jury konkursowemu. Choć wybór nie był łatwy, jednak miano najlepszych w kulinarnych potyczkach „Bitwy Regionów 2022” w regionie wywalczyło Koło Gospodyń Wiejskich Zapolanki za ich kluski żelazne z żeberkami i kapustą zasmażaną. Drugie miejsce przypadło paniom z KGW w Niedyszynie (pow. bełchatowski) i ich pierogi z komosą białą i serem, a trzecie - KGW w Kędziorkach (pow. brzeziński) i pasztet z królika. Komisja konkursowa przyznała też dwa wyróżnienia. Otrzymały je KGW w Korytnicy za Sakwę leśną z nutą słodyczy otulona ogrodem oraz KGW w Parcicach za Polewkę z pażuchami okraszonymi boczkiem. Teraz przed KGW Zapolanki ogólnopolski finał. Już teraz trzymamy kciuki za naszych reprezentantki!

 

Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej i rodzimego folkloru, a także chęci promocji polskiej żywności oraz szerzenia patriotyzmu konsumenckiego. Dania konkursowe muszą opierać się na oryginalnych, tradycyjnych recepturach. Komisja konkursowa  ocenia przede wszystkim smak, a obok cech degustacyjnych i walorów smakowych liczyły się także oryginalność, pomysłowość i estetyka dania, oraz jego prezentacja i podanie.

Organizatorami konkursu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa we współpracy z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

 

Podobnie jak wcześniej, w ramach powiatowych etapów “Bitwy Regionów” także w Dobryszycach stanął Zielony Punkt Informacyjno-Konsultacyjny Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi. Doradcy Energetyczni przekazywali informacje na temat realizowanych przez Fundusz programów pomocowych z zakresu ochrony środowiska.

(siem)

 

1 pop   2 pop   3 pop

 

4 pop   5 pop   6 pop