W dniu 20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół, święto ustanowione przez Organizację Narodów Zjednoczonych, którego celem jest podkreślenie znaczenia pszczół w pozyskiwaniu żywności i zwrócenie uwagi na zagrożenia cywilizacyjne dla tych owadów.

Z szacunkowych danych wynika, że ponad 300 tys. gatunków roślin (ponad 87 proc.) na świecie jest zapylanych m.in. przez pszczoły. W Polsce występuje blisko 470 gatunków pszczół. Najbardziej znana jest pszczoła miodna. Pszczoły miodne są powiązane z wieloma faktami i wydarzeniami historycznymi. Zawsze jest coś nowego, czego można się o nich dowiedzieć, w tym oczywiście o ich wpływie na nasze społeczeństwo na przestrzeni lat.

Czy wiesz, że:

  • około jedna trzecia spożywanej przez nas żywności jest wynikiem zapylania przez pszczoły miodne?
  • przeciętna pszczoła za życia wyprodukuje tylko 1/12 łyżeczki miodu?
  • pszczoła miodowa odwiedza od 50 do 100 kwiatów w czasie jednej wyprawy?
  • pszczoły miodne komunikują się między sobą tańcząc?
  • kolonia pszczół składa się z 20000-60000 pszczół miodnych i jednej królowej?
  • pszczoły pracujące są samicami i żyją około 6 tygodni wykonując całą pracę?
  • miód jest niezwykle zdrowy ponieważ zawiera enzymy, witaminy i minerały? Jest to jedyny pokarm, który zawiera „pinocembrynę”, przeciwutleniacz związany z poprawą funkcjonowania mózgu.
  • pszczoły miodne nie rodzą się z wiedzą, jak produkować miód? Uczą ich tego w ulu starsze pszczoły.
  • pszczoły miodne są bardzo ważnymi zapylaczami kwiatów, owoców i warzyw? Oznacza to, że pomagają innym roślinom rosnąć.

Ogromnym zagrożeniem dla tych owadów jest intensyfikacja rolnictwa, nadmierne czy nieprawidłowe stosowanie środków ochrony roślin i nawozów, patogenów, zanieczyszczenie środowiska i zmiana klimatu. Szacuje się, że w Polsce praca pszczół jest warta ponad 4 mld zł rocznie, przy czym pozyskiwanie miodu to tylko część działalności tych owadów, zapylających krzewy i drzewa, m.in. owocowe. W ostatnich latach coraz więcej organizacji ekologicznych zwraca uwagę na zagrożenia, które powodują ginięcie owadów zapylających. Według nich, głównym zagrożeniem dla pszczół jest utrata siedlisk bazy pokarmowej i lęgowej, następująca w wyniku zmian w użytkowaniu terenu. Rosnąca powierzchnia miast i areałów upraw, gęsta zabudowa terenu, częste koszenie trawników i łąk to tylko niektóre ze zmian niesprzyjających tym owadom. Dlatego warto dbać o te owady, pamiętając słowa Alberta Einsteina, że kiedy wyginą pszczoły ludziom pozostaną jeszcze 3-4 lata egzystencji. Jest to związane z faktem, że ponad 80% roślin jest uzależnionych od zapylania przez owady. Dlatego, jeśli pszczoły wyginą, nikt więcej nie zapyli roślin. To niewątpliwie będzie miało konsekwencje dla całej przyrody.

Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi z okazji Światowego Dnia Pszczół zachęca EKO-przyjaciół do wykonania pszczoły z papierowej rurki po papierze toaletowym. Użyjcie materiałów pochodzących z recyklingu. Zróbcie zdjęcie Waszej pracy i wstawcie pod postem. Na zdjęcia Waszych pszczół czekamy do końca maja 2021r. pod postem   na naszym FB.

Nagrodzimy Was drobnymi upominkami.

Zapraszamy.

 

Do pobrania: